Zelfbouw HTPC : design

Ik moet toegeven dat de visie van Peter Suetens, former content manager voor digitale TV, anno 2002 omtrent digitalisatie van TV beelden, werkelijkheid is geworden. Punt is dat een TV kijker op een gegeven ogenblik niet meer weet (of erom geeft) dat de beelden die hij via het scherm ziet, online of op de harde schijf terug te vinden zijn. Klinkt u dat bekend ? Kan kloppen, ik vermoed dat ene Bill Gates dezelfde mening toegedeeld was, maar dan iets meer strikt rond PC data. In elk geval wijzigt onze manier van TV kijken fundamenteel, al is dat misschien niet op zo'n revolutionaire manier dat het onmiddellijk opvalt. Maar zie eens wat er met onze muziek gebeurd is : alles gedigitaliseerd op de iPod. Waarom dan niet hetzelfde voor films & video's ?

HTPC's (Home Theather PC's) zijn de implementaties van deze omwenteling : een PC met harde schijf, een gebruiksvriendelijke interface die ons toelaat om films & TV te bekijken, op te nemen. Idem voor onze MP3's en digitale foto's. Internet access maakt alles compleet : naast de film bekijken, kan je nu ook met één druk op de remote control de plot, cast, en reviews van de film lezen. Online trailers bekijken van nieuwe films ? Klik. RSS reader ? Klik. Gaming ? Klik. En dat allemaal op de breedbeeld TV vanuit de luie zetel.

We wants it, preciousss.

Daarom : eens kijken voor mijn eigen HTPC. En dan de vraag stellen : waarom niet zelf bouwen ? Dat geeft me de vrijheid om een eigen case te kiezen, zodat die wat meer integreert met de rest van de HiFi. Maar eerst de customer requirements opstellen :

Ik wil dus een HTPC die volgende zaken ondersteunt :

- HDTV ready
- DVB-T ontvangst & opname
- Videos bekijken (diverse codecs)
- Wireless networking
- MP3 support
- Geen of weinig gaming
- Niet uitziend als een PC
- en een maximum budget van 500 à 600 Euro (uiteindelijk gaat het hier over een gesofistikeerde HDD recorder)

En dan nu de oefening om hierop een hardware config op te plakken. Met bovenstaande gegevens kom ik min of meer op volgende hardware :

- Asus M2A-VM Hdmi Socket M2 (HDMI support met onboard ATI video card)
- 1 of 2 GB RAM, nog te bekijken afhankelijk van het gebruikte OS.
- 320 GB harde schijf
- AMD BE-2350 X2 64BIT Dual-core Processor (MPEG2 codering laten we de CPU doen ipv de video kaart. Dat kan discusieerbaar zijn, maar de box moet in zijn geheel stil en koelbaar zijn; elke fan is er dus één teveel)
- DVD writer
- Hauppauge Wintv-HVR-3000 Retail FM + DVB-s + DVB-t + teletekst
- Antec NSK2480 Black & Silver case

Er zijn nog enkele openstaande vragen, maar die hoop ik de komende dagen uit te klaren. Suggesties zijn uiteraard welkom.

Deel 2 : gekozen hardware

TimothyP Thu, 11/01/2007 - 23:54

Ik zou op niet al te veel hopen. MythTV, zowat de enige deftige oplossing voor Linux (andere deftige zijn er meestal op gebaseerd) is uiterst onstabiel, breekt bij elke update compatibiliteit met de vorige versie en de standaard UI is mager.

Windows Media Center edition is dan weer iets stabieler, wat mooier maar stelt veel hogere eisen aan het systeem,
ondersteund geen backend en DVB-S support is ver te zoeken.

Wat wil je trouwens gaan aanvangen met DVB-T ? Enige wat je daar op vind momenteel is VRT en nog wat zever.
Ik denk dat je dan beter gaat voor DVB-S, dan kun je nog TV-Vlaanderen bijnemen of gewoon de free2air kanalen.
DVB-C zou ook een optie zijn ware het niet zo dat ze hier in België aan koppelverkoop mogen doen.

Geen DVB-C van Telenet zonder digibox of digirecorder. Een total rip-off btw, want met mijn 349euro kostende
digirecorder mag ik niets eens opnemen via de EPG, tenzij ik bijbetaal. Dus ik moet alles manueel invoeren.
En dan zeggen dat het gaat om lokaal bewaarde opnames op MIJN digirecorder. In het jaar dat ik hem had heb ik
niet 1 keer zonder schokken naar TV kunnen zien. Bij de Yankees is het zo dat elke, door de provider aangeleverde DVB-C box voorzien moet zijn van firewire... In België krijg je zelfs dat nog niet. Bovendien zijn die huidige boxen enkel voorzien van een SCART out... goodbye digitale TV en don't even think about HD.

Ik denk dat als je echt een HTPC wil voor HD content dat DVB-S zowat je enige optie is in België (kan verkeerd zijn),
want TV Vlaanderen is de enige die de klant toelaat eigen hardware te gebruiken.

Binnenkort ga ik voor een DVB-S totaaloplossing gebaseerd op Apple hardware, want na meer dan een jaar gepruts
en 'gewacht' op een stabiele MythTV wil ik eindelijk eens gewoon in men luie zetel zitten en TV kijken.

kristof Fri, 11/02/2007 - 07:20

In reply to by TimothyP

Ik gebruik momenteel DVB-T, maar dan via een settopbox. Daar heb je idd maar Een en Canvas, en een drietal Waalse zenders, maar da's genoeg voor mij. 't Is niet omdat je meer kanalen hebt, dat er meer op TV te zien is, he.
TV-Vlaanderen kost mij 120 Euro per jaar, wat iets minder is als kabel. En de free2air kanalen zijn nu ook niet van die orde dat ik de kosten van een schotelantenne wil dragen.

TimothyP Fri, 11/02/2007 - 12:26

In reply to by kristof

Ah zo, ja inderdaad hangt wat af van de zenders die je nodig hebt natuurlijk.
Ik ben blij met BBC3 en die zit gelukkig in de free2air.

Waar plaats jij jou DVB-T antenne ? Want ik heb er ook zo een, maar binnen kan ik daar niets mee ontvangen.

kristof Fri, 11/02/2007 - 13:19

In reply to by TimothyP

Die staat binnen, niet zover van een raam. Wel antenne met versterker, want met een gewoon antennetje is het onmogelijk om iets van signaal op te pikken.

florisla Wed, 11/07/2007 - 11:53

Ik draai Ubuntu op een desktop met dezelfde hardware: Asus M2V-VM HDMI, 2 GB, AMD BE-2350, 300 GB. Koeler van de CPU is stil genoeg voor desktop, ik vermoed ook voor HTPC.

Wel opmerkelijk: de HDMI aansluiting zit op een soort bracket, maar die plugt wel in het PCI Express x16 slot. Opletten dus dat die eruit moet als je een andere videokaart koopt. (en nakijken of je HTPC case ruimte heeft voor full-height PCI brackets).
DVI aansluiting zit wel gewoon op het moederbord zelf.

pika Thu, 11/08/2007 - 13:37

In reply to by florisla

Hallo,

Ik ben van plan de Asus M2A-VM HDMI te bestellen, maar het enige wat mij weerhoudt
zijn de drivers van ATI. Naar het schijnt kan Linux of MythTv hier niet goed mee overweg ?

Links:

http://www.mythtv.nl/forum/index.php?topic=52.0
http://support.ati.com/ics/support/default.asp?deptID=894&task=knowledge&questionID=26907

Of ben je van plan andere media center software te gebruiken ?

Grtz,

Pika

kristof Fri, 11/09/2007 - 21:47

In reply to by pika

Ik ben sterk onder de indruk van MediaPortal, maar dit runt echter niet op Linux. Aangezien het dus Windows wordt, zijn die ATI drivers inderdaad geen issue. Maar het is correct dat ATI nauwelijks Linux ondersteunt. Mi ben je best af met een intel grafisch kaartje, zeker als je Linux wilt installeren.

KoenV Wed, 11/14/2007 - 16:44

Kristof,

Je hebt een Hauppauge HVR-3000. Heb je die ook al aan de praat gekregen onder Linux? Ik ben zelf van zin om een DVB-T kaart (of een hybride) in mijn PC te steken, maar wil wel weten of ze ondersteund wordt door Linux. Die HVR-3000 ondersteunt ook DVB-S. Wat met betaal-TV (zoals TV -Vlaanderen)? Hoe zit het m.a.w. met CI-modules voor de smartcard?
Je hebt een versterkte antenne voor DVB-T. Omdat ik zelf nog geen DVB-T ontvanger heb: welke antenne (merk, type) gebruik je? is dat een speciale binnenhuis DVB-T antenne? Moet je die draaien volgens de polariteit?

kristof Thu, 11/15/2007 - 22:10

In reply to by KoenV

Geen idee eigenlijk of die onder Linux ondersteund wordt. Zoals vermeld heb ik wegens software keuzes XP moeten installeren. Ik heb dan ook geen poging gedaan om dit onder Linux op te starten. Maar ik denk dat Hauppauge redelijk goed staat qua Linux support.
Of je echter payTV in gang krijgt, is sterk de vraag. Ik beperk me tot DVB-T momenteel.

De antenne is een Technisat Digitenne-TT1. Dit is een specifieke binnenhuisantenne (met interne versterker), ja. Voor de prijs van 10 euro moet je het niet laten. Je dient die zeker te richten volgens polariteit ! Het is dus in het begin eerst wat zoeken en doen vooraleer je je kanalen deftig vindt. Voordeel is wel dat de meeste DVB-T scanners 2 signalen weergeven : de sterkte van het ontvangen signaal, dat aangeeft dat je alvast op de goede frequentie bezig bent, en de kwaliteit van het ontvangen signaal, dat aangeeft hoe goed je je antenne gericht hebt.