Zelfbouw HTPC : hardware

Een tijdje geleden vatte ik het plan om zelf mijn HTPC te designen, en te implementeren. Na rijp beraad kwam ik tot volgende hardware componenten :

* Antec NSK2480 design case : in elk geval een geslaagde design. Niet meteen identificeerbaar als een normale PC, maar dan toch ook weer geen typisch hifi case. De case bleek in elk geval een stuk groter dan verwacht : ik dacht aan ongeveer een 2U setup, maar dat bleek eerder tegen de 3U te liggen. Ik twijfel eventueel nog of ik van de 2 fans er één uithaal om de case nog stiller te maken.

* Premium 1024 MB DDR2 memory : meer dan genoeg; het OS wordt ieg geen Windows Vista, maar XP, en dit om 2 redenen :
- gekozen Media Center software wordt hoogstwaarschijnlijk MediaPortal, en dat runt niet op Linux :(
- grotere kans op goede drivers, zeker voor DVB-T kaarten (mijn Medion quad kaart in m'n Linux desktop is bvb momenteel niet ondersteund)

* AMD-BE-2350 X2 64bit dual core CPU : wat moet je zeggen van een krachtige 64 bit dual core die slechts 45 Watt verbruikt ? Ideaal voor HTPC's. Wel een fan op geplaatst, een passieve koeling voor deze CPU lijkt me uitgesloten.

* Western Digital 320GB SATA 7200 RPM : een 320 GB is voldoende om mee van start te gaan. Ik verdeelde die in 2 partities, waarvan de eerste gebruikt wordt om het OS en de verschillende drivers op te installeren. Op die manier kan ik eventueel later eenvoudig van OS wisselen, zonder mijn video's en foto's in de prak te rijden. De hard disk is wel nogal lawaaierig, en dat valt iets tegen.

* Samsung SH-S203D 20speed DVD writer : toen ik de verschillende drivers aan het installeren was, hield ik mijn hart vast voor het aantal decibels dat dit DVD driveje produceerde; maar mijn vrees bleek ongegrond : bij het afspelen van een DVD, is de drive nauwelijks hoorbaar.

* ASUS M2A-VM HDMI moederbord : Ideaal voor HTPCs, maar je heb dan wel maar een microATX bordje natuurlijk. De HDMI uitgangen zitten op een bijgeleverde PCIe kaart, wat je vrije PCI slots natuurlijk in mindering brengt (momenteel zijn alle PCI sloten bezet !). Bij het uittesten van de TV-out/S-Video bleek deze geen beeld te geven. Ook de upgrade van de BIOS bracht geen soelaas. Tot ik bij toeval ontdekte dat de TVout uitgang slechts geactiveerd wordt als je het scherm loskoppelt van de VGA uitgang vooraleer Windows te booten ! Duh.

* Linksys-WMP54G Wireless adapter : werkt naar behoren. Enkel de installatie van de kaart is belachelijk : je moet de kaart eerst uithalen voordat je de driver installatie in XP opstart. Indien je dat vergeet, of weigert te doen, start XP niet meer op. Gelukkig had ik ondertussen al niet te veel geïnstalleerd, maar dat betekende wel dat ik XP mocht herinstalleren. Wie zei weer dat niet-open-source software zo eenvoudig werkt ? De directory met multimedia materiaal wordt via SMB geshared op de rest van m'n netwerkje; via smbclient heb ik op Ubuntu een ftp-alike interface, maar wat me meeviel was dat Nautilus ook SMB support heeft.

* Hauppauge WinTV HVR-3000 : een 3 combo kaart met DVB-T, DVB-S en analoge support. Maakt het eenvoudiger om evtl later te upgraden naar DVB-S, maar DVB-T is momenteel voldoende voor me. Het in gang krijgen van de bijgeleverde remote control gaf me nog wat hoofdbrekens, totdat ik merkte dat een klein ontvangertje op de TV-kaart geïnstalleerd diende te worden.

Bij deze is de case in elkaar gezet, en het OS en de nodige drivers geïnstalleerd. De box staat momenteel bij de rest van de HiFi, en valt niet buiten de toon. Binnenkort geef ik een verslagje van de configuratie en de uitgebreide mogelijkheden van MediaPortal.

Deel 3 : de software

florisla Sat, 11/10/2007 - 19:11

Een SMB share kan je ook gewoon mounten op een directory hoor... Da's wat handiger dan smbclient.

Benieuwd naar die MediaPortal, en zijn voordelen tegenover MythTV!

Roeleboel Thu, 01/03/2008 - 12:05

Is het met dit moederbord & processor mogelijk om full-hd of hd-ready films af te spelen zonder dat er storingen zitten in het beeld?
Vooral het 720p beeldformaat interesseert me hierbij.
Kan je iets laten weten?

kristof Fri, 01/04/2008 - 07:25

In reply to by Roeleboel

In principe wel; het hangt echter niet alleen van de resolutie en framerate (1080p) af, maar ook van de gebruikte compressiemethode. MPEG4 vereist bijvoorbeeld een zwaardere processor dan MPEG2. Wordt binnen MPEG4 ook nog eens gebruik gemaakt van een feature als MBAFF, dan heb je weer een snellere processor nodig om de video vloeiend te kunnen weergeven.

Volgens mij moet dit met deze combinatie lukken, maar een echte HD test heb ik nog niet gedaan. (gebruik zelf geen HD materiaal, en ben het de komende 2 jaar ook niet van plan)

Roeleboel Sun, 01/06/2008 - 22:46

In reply to by kristof

Dankjewel voor de info. Ik zal zien wat het geeft hier :-)