Geen sneeuw meer op je TV ?

Sinds begin deze maand is de VRT gestopt met analoge uitzendingen (via antenne dus). Deze worden vervangen door digitale DVB-T signalen (die wel analoog worden doorgezonden). Een flinke mediacampagne met ditto website moest alle resterende antennekijkers hiervan op de hoogte brengen. Ik vermoed dat de meeste TV-kijkende Vlamingen meewarig hun hoofd schudden met deze berichtgeving : in het door de kabelmaatschappijen geregeerde medialandschap in Vlaanderen zijn slechts zo'n 60000 kijkers nog antennekijkers.

Ontvangst van DVB-T is de laatste maand stukken moeilijker geworden voor wie met binnenhuisantenne werkt; goed beeld is hier soms millimeter richtwerk met de antenne, en kan at random ineens veranderen. Inderdaad geen sneeuw meer, maar wel blokjes, en een beeld dat soms seconden blijft hangen. Hallo, VRT ?

Sinds begin deze maand ook, is Canvas+ beschikbaar op DVB-T. Wie de vorige maanden zijn setop-box configureerde, doet dat dus best nog eens, wenst men Canvas+ op de magere kanaallijst toe te voegen. Eén+ volgt begin volgend jaar.

bosbrouwer Tue, 11/04/2008 - 20:53

Ik heb de indruk dat het voor de vele technische leken die op diverse fora op zoek zijn naar de technische waarheid, het eens nodig is wat licht in het donkere bos van de DVB-t te brengen.

Mensen, laat jullie toch niet vangen aan bijv een "digitale" antenne!
Ik ben iemand die nog stamt uit de tijd dat we op antenne keken en maar al te goed de verschillen met vandaag ken. (gepensioneerd electronicus).

Ik weet wat bandbreedte, Crossmodulatie, ingangsfilter, selectiviteit, interferentie enz.. wilde zeggen in het analoge tijdperk. OOK BIJ DIGITALE TV zijn sommige van die dingen van belang. Ik erger me aan die prullen (bijv. staafje met pré-amplifier) die men vandaag aanprijst. Ook die USB-stick ontvangertjes zijn echt prul, je kan ze alleen in zeer gunstige ontvangstomstandigheden gebruiken.

Goede DVB-t ontvangst heb je door:

1) een goede, selectieve tuner (kan ook in hedendaagse TV ingebouwd zitten). Een tuner of ingangskring van een ontvangsttoestel (TV, Setop-Box..) die niet overstemt wordt door buurkanalen en allerlei stoorsignalen, m.a.w. een ontvanger die alleen kijkt waar hij hoeft te kijken. Welliswaar volstaat het bij DVB-t met een zwakker signaal, er zijn nog zwakke punten waarbij ze softwarematig niks kunnen aan veranderen.

Bij analoge TV kon je bijv. nog zien dat je een serieus spookbeeld had of dat de ontvangst verstoord werd door interferentie.

Nu, bij DVB-t zie je dat niet meer, sneeuw, spookbeelden en interferentiestrepen horen tot het verleden, maar de soort storing bestaat in sommige omstandigheden nog en uit zich anders..
je zal misschien de ene dag perfekt beeld hebben en daags nadien gestoorde (grote na-ijlende pixelblokken) ontvangst of zelfs helemaal zwart beeld ondanks de indicator zegt dat je sterk signaal hebt.

Er is dus "iets" ergens aan de hand dat onze goede captatie verstoord. Dingetjes als bijv. een USB stick hebben bijvoorbeeld geen echt selectieve ingangskringen, een "tel"circuit krijgt daar vanalle soort signalen op z'n nekvel en moet het goede eruit kunnen halen. Dat lukt niet altijd.

2) Voor degelijke ontvangst is een goed uitgerichte antenne onontbeerlijk. Die hoeft daarom niet groot te zijn en niet buiten opgesteld te staan. Buiten zijn die dingen lelijk en storend voor de natuur. Ik zet ze op zolder. Dat is natuurlijk nog niet zó goed als buiten, maar het valt vaak best mee.
Ik heb goede ontvangst van RTBF (waver), VRT (St-Pietersleeuw, Egem en Gent) en Nederland 1,2,3 en omroep Zeeland op zolder. Woonplaats is 14 km Oost van Gent. Door een muur (gevelsteen + 15 cm snelbouw) geeft iets beter signaal dan door de pannen, (belangrijk als je kan kiezen).

Neem in Vlaanderen een antenne die goed geeft voor band V (bovenste stuk UHF) zodat je de zwakkere RTBF kanalen bevordert t.o.v. de ruim sterke VRT kanalen die op de onderste UHF-band (band IV) zitten.

Koop iets dat goed richtingsgevoelig is, met eenvoudig staafjes, en koop zeker geen zgn. X-antenne. De X-elementen kunnen minder goed onderscheid maken tussen vertikale en horizontale polarisatie. Ikzelf heb m'n antennes zelf gebouwen op een pannenlat, maar dat is enkel voor technical insiders die dat kunnen berekenen en er ervaring mee hebben. Binnen gaan die pannenlatten constructies toch niet kapot. Kies voor ANT-UHF40-KN en kies zeker niet die X-antennes!
Beter nog: In Frankrijk is het nog een "antenneland" Meer keuze bijv. bij "BOULANGER" naast de Auchan grootwarenhuizen, vlak over de Belgisch/Franse grens.

Gebruik op z'n minst Satelliet-coax en goede volledig afgeschermde coax connectoren opdat je geen infiltratie krijgt van prullen als draadloze koptelefoons, dect toestellen enz...

Laat u steeds adviseren door een wat oudere insider want er worden nogal wat uitvindingen gedaan door mensen die denken dat met digitale techniek de elementaire basistechniek allemaal niet meer nodig is.. zelfs de zgn "kenners-verkopers" bij bijv. Mediamarkt horen het donderen in Köln als je over de door mij aangehaalde termen begint...

TimothyP Wed, 11/05/2008 - 07:20

In reply to by bosbrouwer

Ik heb het altijd gezegd en zal het blijven zeggen,
digitale tv in belgie is een grap en heeft als enig doel de mensen te melken voor hun geld.

DVB-T terzijde gelaten wijs ik vooral naar DVB-C. Belgacom / Telenet met hun fluthardware,
koppelverkoop, analoge transfer naar de tv, enz....

Eerst en vooral ben je verplicht om met hun hardware te werken,
terwijl je in alle andere landen je eigen hardware mag gebruiken,
en terwijl DVB-C ontvangers meer en meer aanwezig zijn in tv toestellen zelf.

Daarnaast moet je het doen met een SCART kabeltje naar de TV
of moet je nog eens extra gaan ophoesten voor een HDMI model met min of meer HD ondersteuning.

Om nog maar te zwijgen over hoe ze je uitmelken voor features zoals kunnen opnemen
via de tv-guide ipv manueel in te voeren (5euro per maand om een selectie te kunnen maken wtf)
enz.. enz..

DVB-S + MythTV, daar doe je alles mee wat volgens Belgacom en Telenet niet mogelijk is
(zoals meerdere tv's met 1 kaart) en krijg je alle features waar je bij hen moet voor betalen.

En als je dan toch echt nood hebt aan zenders zoals VTM en alle andere crap in België
dan kun je eventueel nog een abonnement nemen bij TV-Vlaanderen of zoals
je zelf hebt gezegd, met je DVB-T antenneke VRT gaan bezien :p

Moet even de titel corrigeren... digitale TV in Belgie is een schande