Reisverslag Southwest USA (week 2)

Hieronder het reisverslag van onze trip naar de SouthWest USA. Lees ook het begin van het reisverslag.

Dag 7 : Death Valley - Las Vegas
Het is vroeg in de ochtend, dus de ideale temperatuur (toch nog minstens 35 graden) om Death Valley te bezichtigen. Eerst een wandeling in de Golden Canyon, schitterend goudgeel in de morgenzon. Daarna rijden we door naar Devil's Golf Court, een immense zoutvlakte, zo genaamd omdat zogezegd enkel de duivel hier golf zou kunnen spelen. De wind en de schroeiende zon zijn verantwoordelijk voor de grillige vormen van zout en aarde. Voorzichtig lopen is hier de boodschap, want je kan je lelijk snijden aan de scherpe zoutkorsten.
Verder door naar Badwater Basin, een andere zoutvlakte, 85m onder de zeespiegel. Hier ligt zelfs nog een restje water, en eenden drijven vrolijk in het zoute water rond. De temperatuur is ondertussen naar de 40 graden aan het klimmen, en de Artist Palette wordt vanuit de geaircode wagen waargenomen. Hier werd het vulkanisch gesteente door minerale kleurstoffen aangetast; het volledige palet aan pasteltinten is een dankbaar fotografie object.

Las Vegas ! Wat blijft er van de stad in de woestijn over als je de kitsch, het voortdurende gerinkel van de geldautomaten, de siliconen en de bloedhete hitte wegneemt ? Bitter weinig dat ons kon bekoren. Circus Circus, Treasure Island en The Venetian worden effe bezocht, maar het plastieken disneylandgehalte ligt ons te zwaar op de maag.

Dag 8 : Zion National Park
Welkom in Utah ! Hier zijn de temperaturen draaglijker, maar we zitten dan ook heel wat hoger gelegen. Zion National Park is vooral gekend om de gelijknamige canyon, die de Virgin rivier door het rode landschap gekerfd heeft. Het park is super georganiseerd : je dient de auto achter te laten op de ingangsparking, waarna je het park kan verkennen met de busjes die op regelmatige frequenties rijden. Op elke stopplaats kan je een wandeling beginnen. Wij kiezen voor de Emerald Pools hike, een erg leuke tocht met enkele klims. De weergaloze wandeling voert langs enkele mooie waterbekkens. Wegens tijdsgebrek kunnen we helaas niet beginnen aan de Narrows : een wandeling door de nauwe Virgin rivierbedding (jawel, in het water) tussen de steile bergwanden die nauwer worden naarmate je verder in de Narrows doorloopt.

Dag 9 : Bryce Canyon - Capitol Reef
Utah is de thuisstaat van de Mormonen, en dat merk ik in de Ruby's Inn, het hotel waarin we verblijven. Tussen de gratis foldertjes vind ik zelfs een Nederlandstalige versie van The Book of Mormon. Bryce Canyon is eigenlijk geen canyon, maar een kalkplateau dat door erosie tot onregelmatige pilaren met oranje tot diepbruine kleur werden uitgegroefd. Vanuit Sunset Point willen we de Navajo Trail nemen, om tot The Cathedral en Fairy Castle te geraken; helaas is de Navajo trail halfweg afgesloten voor maintenance, en worden we verplicht om de Queens Garden te volgen - iets minder interessant, maar daarom niet minder mooi. Bryce is zonder twijfel een van de mooiste parken die je in de Southwest kan vinden !

Capitol Reef is niet meteen het meest indrukwekkenste park, maar wel hetgene met de meeste rode rotsen en een mooie Mormoonse boomgaard oase. Voor de scenic drive naar de Waterpocket Fold dient een bedrag betaald te worden, en dat hebben we er niet voor over.

Route 12 is een van de mooiste wegen in de USA; in een opeenvolging van bochten zoek je je weg in berkenbossen en ontoegankelijke rostwanden, doorheen eenzame gehuchten (Escalante ! Boulder !) en geniet je van de mooiste verzichten. Het heeft wel iets, om in dit glooiende landschap doorsneden door een kaarsrechte highway bij zonsondergang te cruisen met een gouwe ouwe rock-n-roll klassieker op de radio.

Dag 10 : The Arches
Moab is een ideale uitvalsbasis voor verscheidene activiteiten, je vindt er dan ook verscheidene agentschappen die vanalles organiseren van rafting op de Colorado tot bergbeklimmen. Het uitzicht in en rond Moab wordt trouwens gedomineerd door 3 bergtoppen, die je overal in de National Parks terug opmerkt. Impressionant !

Nog een van die mooie parken ! The Arches is gevuld met allerhande rotsbogen waarvan Landscape Arch en Delicate Arch de welbekendste zijn; je vindt deze het diepst in het park weggeborgen. Eerst passeren langsheen de Park Avenue formatie. Pas daarna komen de eerste arches in beeld : Double Arch en The Windows zijn heerlijke locaties om langs- en onderheen te wandelen. Balancing Rock lijkt een fragiele formatie te zijn, tot je de rots van dichtbij onder andere hoeken ontdekt.

Dag 11 : Dead Horse Point - Canyonlands/Island in the Sky
Dead Horse Point is een prima voorsmaakje van de Grand Canyon; alleen is wat je hier ziet veel grootser en weidser, alsof je door een vliegtuig naar beneden kijkt. Het immense uitzicht toont de meanders van de Colorado en de Green River.

Canyonlands is een gigantisch national park, waarvan we vandaag het Island in the Sky gedeelte van doen. Dit laatste is een grote mesa, via een nauwe engte verbonden met de rest van het land; vanaf deze engte vertrekt de 9 km lange Neck Spring trail, een wandeling met een flinke klim. Om je een idee te geven, tijdens de 2h30 durende wandeling komen we exact 3 mensen tegen.

Dag 12 - Canyonlands/The Needles :
Canyonlands bestaat uit 3 delen : The Maze in het westen, dat enkel toegankelijk is voor terreinwagens, Island in the Sky in het noorden, dat we gisteren aandeden, en The Needles in het zuiden; maar eerst passeren we Newspaper Rock. Deze rots is van boven tot onder bedekt met oud-indiaanse droodels, waarvan niemand de betekenis vat. Sommige van de afgebeelde voetstappen hebben 6 tenen, wat duidt op een link met een verre voorouder, of een buitenaardse beschaving, of gewoon op het feit dat deze mensen niet goed konden tellen, wat dan weer de oorzaak kan zijn waarom ze uitgestorven zijn.

The Needles heeft enkele leuke wandelingen voor ons in petto :
- The Cave Spring hike, een wandeling rondom en boven een paddestoelrots, die een waterbron herbergt.
- Pothole Trail : een korte wandeling rond de zogenaamde potholes, kleine wateropvangbekkens die door erosie in de broze zandsteen werden uitgehold.
- The Elephant Hill trail, die rond mooie rotsformaties en bloeiende cactusplanten heel kronkelt; weeral zo'n wandeling die uren duurt, en waar je geen mens tegenkomt.

Dag 13 - Mesa Verde :
We rijden door naar Cortez, Colorado, wat de startplek is voor een bezoek aan Mesa Verde. Meteen na het binnenrijden in het park passeer je Montezuma's Overlook, een fantastisch overzicht op de streek. Mesa Verde is vooral bekend voor de overblijfselen van de Anasazi of Pueblo indianen die hier 1000 jaren geleden woonden. Het is Memorial Day weekend, dus is het park overspoeld met toeristen. We beperken ons tot één wandeling, de Petroglyphs Trail, die ons opnieuw langs enkele historische rotstekeningen brengt, die ons de geschiedenis van de Anasazi indianen uit de doeken doet.
Daarna een bezoek aan Cliff Palace, één van de rotswoningen die je in Mesa Verde terugvindt.
's Avonds rijden we door naar Arizona. We passeren het 4 corners monument, dat de enige plaats is in de USA waar 4 staten elkaar raken. Het monument is wegens het late uur gesloten, en da's jammer want we hadden graag een stapje in New Mexico gezet (letterlijk dan).

Het vervolg kan je hier verder lezen.