You are here

Zelfbouw HTPC : User Interfaces

Topics: 
Hardware

Bij het gebruik van een HTPC valt wel op hoe belangrijk user interfaces zijn, heel wat meer dan bij een gewone PC. Ik geef hieronder de 3 belangrijkste weer :

1. Het scherm : het scherm is natuurlijk de grootste interface, maar niet de belangrijkste ! Het scherm wordt gebruikt om TV te kijken, of films, en een gebruiker wenst daar zo weinig mogelijk extra informatie op. OSD moet tot een minimum beperkt blijven. Hier valt dan ook op hoe goed MediaPortal dit afhandelt : alle OSD is semi-transparant (al hangt dat ook een beetje af van de gekozen skin).

2. De afstandsbediening : ik had in retrospect gezien zo'n 100 Euro kunnen besparen op de totaalprijs indien ik de TV kaart uit mijn huidige desktop gesleurd had, en die in de HTPC gestoken had. Maar dat had zijn weerslag gehad op de afstandsbediening, en achteraf gezien ben ik uitermate tevreden van de huidige Hauppauge TVkaart/remote combinatie : die sluit naadloos aan bij de MediaPortal menu's, en zelfs in die mate dat het hier lijkt alsof het over één product handelt. Prima, want de afstandsbediening bij een HTPC is wat het keyboard is van een gewone desktop.

3. HTPC display : Ik heb serieus bespaard op de case, en achteraf gezien is dat niet zo'n goede keuze geweest. Zoals eerder vermeld, wordt het scherm nauwelijks gebruikt om info op te tonen, maar dat betekent wel dat je geen info zoals het huidige kanaal, tijdsinfo, of andere kan tonen. Een extern display op je case kan dat wel opvangen, en da's uitermate handig. Bij externe displays heb je de keuze tussen:

a. LCD schermpjes : meestal in combinatie met een backlight, want LCD kristallen zelf geven geen licht. Nadeel van deze oplossing is dat je in een donkere kamer veel storend licht van het LCD scherm krijgt.

b. VFD schermpjes : cfr wat er in je video of andere HiFi apparatuur te vinden is. Heel wat duurder (meestal rond de 100 Euro), en dat is meteen wat het prijsverschil verklaart tussen een dure en goedkope case.

Een dure prijs natuurlijk voor een kleine extra display. Daarom ga ik eens proberen om het (ongebruikte) VFD van mijn huidige desktop te switchen naar mijn HTPC. Dit brengt natuurlijk wel extra problemen met zich mee (hoe zit het met aansluitingen op mobo, hoe te bevestigen in de HTPC, en waar een donker transparant 5.25" panel vinden), maar het lijkt me een leuk projectje.