Verkiezingen 2009

Ik waag me niet vlug aan politieke posts, maar de verkiezingsuitslag van vandaag doet me toch in de pen kruipen : met verbijstering neem ik de verkiezingsuitslagen waar. De 2 partijen die verantwoordelijk waren voor de politieke immobiliteit van België (en dus ook Vlaanderen) in de laatste 2 jaar, zijn de grote overwinnaar, ondanks de 800 euro staatsschuld per seconde. De oude politieke krokodillen wrijven ondertussen in hun handen : de politieke apathie die bij de kiezer heerst, laat partijen toe om ongestoord hun gang te gaan.

Ondertussen herschikt het politieke landschap grondig; 6 partijen groeien qua grootte naar elkaar toe door de rechtse versplintering in 3 partijen : Vlaams Belang, LDD en NVA. De 3 traditionele partijen (CD&V, OpenVLD en SPa) spelen stoelendans met zetels, en zien met lede ogen hoe kiezers naar rechts verschuiven. De coalitie is ondertussen geen geheim meer : er wordt vanuit beide kanten duidelijk naar elkaar gelonkt in de CD&V en NVA.

Anonymous Mon, 06/08/2009 - 02:38

Het is inderdaad straf dat de 2 grootste partijen die verantwoordelijk zijn voor het politieke immobilisme in België (PS en CDH) nog steeds op handen gedragen worden in het andere landsdeel.

Dat Vlaanderen voet bij stuk houdt, lijkt me niet meer dan logisch. Meer nog, de Vlaamse kiezer kiest duidelijk voor meer Vlaanderen (2009: VBL+NVA+LDD+CD&V = 59% > 2004: VBL+CD&V+NVA = 50%). Het waren dan ook Vlaamse verkiezingen (en je logo is fout).

Het idee dat het Belgische niveau werkbaar is nadat de NVA uit de Belgische coalitie gebonjourd werd, was een drogreden van de Waalse partijen. Na het verdwijnen van de NVA is er niets veranderd op Belgisch niveau (integendeel) en de Waalse partijen hoopten dat na de verkiezingen de situatie in Vlaanderen zou opklaren.

Als er iets nog meer duidelijk is geworden is dat België uit twee landen bestaat (of misschien wel eerder drie landen)...

Anonymous Thu, 06/11/2009 - 07:36

In reply to by Anonymous

Sorry, maar zo werkt het niet. Kijk, als men met sterke Vlaamse taal & beloftes naar de verkiezingen trekt, moet men niet verwonderd zijn dat men aan de andere kant van de taalgrens op zijn achterste poten gaat staan. Men heeft bij CD&V en N-VA zelf 'Madamme Non' gecreëerd. Dan moet men achteraf niet gaan zagen dat de Walen alles staan lam te leggen.

Je hebt wel gelijk dat men aan de andere kant van de taalgrens zich ook blijkbaar alles mag permitteren op politiek vlak. Dat de PS nog steeds de grootste partij is, is inderdaad om van je stoel te vallen.