Skip to main content

Zelfbouw HTPC : design

Ik moet toegeven dat de visie van Peter Suetens, former content manager voor digitale TV, anno 2002 omtrent digitalisatie van TV beelden, werkelijkheid is geworden. Punt is dat een TV kijker op een gegeven ogenblik niet meer weet (of erom geeft) dat de beelden die hij via het scherm ziet, online of op de harde schijf terug te vinden zijn. Klinkt u dat bekend ? Kan kloppen, ik vermoed dat ene Bill Gates dezelfde mening toegedeeld was, maar dan iets meer strikt rond PC data. In elk geval wijzigt onze manier van TV kijken fundamenteel, al is dat misschien niet op zo'n revolutionaire manier dat het onmiddellijk opvalt. Maar zie eens wat er met onze muziek gebeurd is : alles gedigitaliseerd op de iPod. Waarom dan niet hetzelfde voor films & video's ?


HTPC's (Home Theather PC's) zijn de implementaties van deze omwenteling : een PC met harde schijf, een gebruiksvriendelijke interface die ons toelaat om films & TV te bekijken, op te nemen. Idem voor onze MP3's en digitale foto's. Internet access maakt alles compleet : naast de film bekijken, kan je nu ook met één druk op de remote control de plot, cast, en reviews van de film lezen. Online trailers bekijken van nieuwe films ? Klik. RSS reader ? Klik. Gaming ? Klik. En dat allemaal op de breedbeeld TV vanuit de luie zetel.


We wants it, preciousss.


Daarom : eens kijken voor mijn eigen HTPC. En dan de vraag stellen : waarom niet zelf bouwen ? Dat geeft me de vrijheid om een eigen case te kiezen, zodat die wat meer integreert met de rest van de HiFi. Maar eerst de customer requirements opstellen :


Ik wil dus een HTPC die volgende zaken ondersteunt :


- HDTV ready
- DVB-T ontvangst & opname
- Videos bekijken (diverse codecs)
- Wireless networking
- MP3 support
- Geen of weinig gaming
- Niet uitziend als een PC
- en een maximum budget van 500 à 600 Euro (uiteindelijk gaat het hier over een gesofistikeerde HDD recorder)


En dan nu de oefening om hierop een hardware config op te plakken. Met bovenstaande gegevens kom ik min of meer op volgende hardware :


- Asus M2A-VM Hdmi Socket M2 (HDMI support met onboard ATI video card)
- 1 of 2 GB RAM, nog te bekijken afhankelijk van het gebruikte OS.
- 320 GB harde schijf
- AMD BE-2350 X2 64BIT Dual-core Processor (MPEG2 codering laten we de CPU doen ipv de video kaart. Dat kan discusieerbaar zijn, maar de box moet in zijn geheel stil en koelbaar zijn; elke fan is er dus één teveel)
- DVD writer
- Hauppauge Wintv-HVR-3000 Retail FM + DVB-s + DVB-t + teletekst
- Antec NSK2480 Black & Silver case
Er zijn nog enkele openstaande vragen, maar die hoop ik de komende dagen uit te klaren. Suggesties zijn uiteraard welkom.

Deel 2 : gekozen hardware