USA/Canada, week 2

Dit is het tweede deel van onze reis doorheen USA en Canada. Het begin kan je hier lezen.

Dag 8/9 : Yellowstone/Grand Teton
De volgende dagen zitten we in Yellowstone. We besluiten om de eerste dag Grand Teton National Park aan te doen dat zich ten zuiden van Yellowstone bevindt, maar eenmaal daar aangekomen regent het oude wijven. We keren terug naar Yellowstone, waar het gelukkig iets opgeklaard is. We doen er de geisers van Old Faithfull aan, waar we verschillende uitbarstingen meemaken. Impressionant !
Iets verder naar het noorden bevindt zich Grand Prismatic, een vulkanisch meertje met verschillende mooie kleuren, maar het is moeilijk ze te spotten met de zwaveldampen die in grote getale uit het meertje komen. 's Avonds op weg naar het hotel passeert een bison op zijn dooie gemak langsheen de drukke weg. We verblijven in West Yellowstone, een druk & toeristisch dorp dat toch een zekere charme uitstraalt.

De dag erna besluiten we terug te rijden naar Grand Teton – dit National Park toont een indrukwekkend bergmassief langsheen de vlakte waarin de Snake rivier stroomt. Het is er vandaag veel beter weer, en we doen er de Taggart Lake trail, die ons langsheen Taggart en Bradley lake voeren. Het is er heerlijk verpozen langsheen het meer.
In de namiddag zijn we terug in Yellowstone. Dichtbij Grand Village merken we een grizzly op die zich langsheen de weg ophoudt. Later op de dag staat ook een grote kudde bisons langs de weg. Wanneer er dieren te zien zijn, worden onmiddellijk gigantische wegopstoppingen veroorzaakt in het drukke park.
Yellowstone wordt jammer genoeg wat ontsierd door honderdduizenden kwetterende Chinese toeristen, die werkelijk met busladingen gedropt worden.

Dag 10 : West Virginia
De dag erna dienen we 600km verder te geraken tot in Kalispell, ten noorden van Montana; we stoppen eerst in West-Virginia, een oud wild west stadje dat nog enkele gebouwen herbergt van in de oude tijd. Het lijkt een beetje op een openluchtmuseum, maar is redelijk rustig zonder al te veel toeristen.
Wat opvalt in Montana zijn vele highways & memorials die genoemd zijn naar soldaten, wat aangeeft dat het grootste exportproduct van Montana kannonenvlees lijkt te zijn.
Kalispell ligt ten noorden van het pittoreske Flathead Lake; de grootte van de huizen doet vermoeden dat dit een residentiele buurt is. Het uitzicht vanuit de huizen moet inderdaad prachtig zijn !

Dag 11 : Glacier National Park
De weg van Kalispell naar Calgary brengt ons door het Glacier National Park, via de Going to the Sun road. We stoppen langs enkele mooie uitzichten, en besluiten de Avalance Lake trail te doen. Helaas is het redelijk druk op het einde van de wandeling bij het meer. Het laatste stuk van de weg brengt je redelijk hoog zelfs tot op sneeuwhoogte. Een eenzame witte berggeit staat wat verward langs de weg, twijfelend of die kan oversteken met dit drukke verkeer.

Dag 12-14 : Banff National Park
Banff is de vertrekplaats van heel wat activiteiten in het Banff National Park. Het is een supertoeristisch klein stadje, waar we zoveel mogelijk de drukke hoofdstraat proberen te vermijden. Als eerste activiteit kiezen we voor een ritje te paard. Horseback.com biedt enkele leuke ritjes aan; wij kiezen als paardnovicen, voor de 1 uur durende Spray River trail ride, die ons tot tweemaal toe de Spray rivier laat oversteken.
Banff zou een ideale bear spotting place moeten zijn; we proberen wat wildlife te bekijken langs de Vermillion Lakes, maar het moerassig gebied lijkt enkel wat ganzen te herbergen. Op naar het Minnewanka Lake dan. Minnewanka is zonder twijfel Indiaans voor “plaats van de duizenden stekende muggen”, want de plaats is vergeven van zeer aggressieve muggen. Zelfs met muggenmelk ingesmeerd blijven de irritante beesten elke niet behandelde vierkante centimeter huid aanvallen. Zelfs doorheen broeken en hemden wordt gepoogd om mensenbloed af te tappen. De muggen steken ook verschillende keren op dezelfde plek, wat gigantische muggenbeten doet ontstaan.
Minnewanka Lake is in elk geval zonder de muggen een prachtige plek. Rondom het meer spotten we verschillende bighorn sheep. We volgen een trail dat ons hoger in de bergen leidt, maar moeten helaas afhaken : verderop is wegens berengevaar het pad enkel bereikbaar voor groepen van meer dan 4 personen, én in bezit van antiberenspray...

Het hotel in Banff biedt gratis fietsen aan op first come, first serve basis. We besluiten om de ochtend erna de Sundance trail te volgen op de fiets, maar wanneer we willen vertrekken blijken alle fietsjes reeds verdwenen ! Balen ! We besluiten dan maar te improviseren en naar Lake Louise te rijden. Helaas is het een drukte van jewelste ginder. Busladingen toeristen maken het meer stukken minder idylisch. Moraine Lake is gelukkig even mooi, en heel wat minder druk.
We rijden nog door naar Yoho National Park, maar daar valt minder te zien. We doen een stukje van de Lake O'Hara trail, maar dat leidt ons enkel via een kilometers lang gravelpad, waar geen kat te beleven of te bezichtigen valt. Gelukkig begint het te regenen, zodat we een excuus hebben om terug te keren naar de auto.
's Avonds blijken er terug fietsjes beschikbaar te zijn aan het hotel. We volgen de Sundance trail, en zien 2 elkherten in een nogal intiem moment. Wacht eens even ! Ik dacht dat elken met een gewei mannetjes waren, en beide bezitten inderdaad een gewei... Even later blijkt inderdaad deze stelling de waarheid, en dat homofilie niet enkel een menselijk fenomeen is...

Het vervolg kan je hier lezen...