USA/Canada, week 3

Dit is het verslag van de derde week van onze reis in USA & Canada - het begin kan je hier lezen.

Dag 15-16 : Jasper
De weg van Banff naar Jasper is wonderschoon : vooral het stuk rond Banff is een bonte afwisseling van besneeuwde bergen & meertjes. Je kijkt je ogen uit. Halverwege vind je de Columbia Icefield : een stuk eeuwige sneeuw van waaruit de Athabasca gletjser traag naar beneden stroomt. Bordjes geven het schrikwekkend smeltverval aan van de gletsjer, en merk je ook dat vooral de laatste jaren de terugval van de gletsjer in versneld tempo plaatsvindt.
Je kan de gletsjer nog sneller doen smelten & je ecologische voetafdruk te vergroten door aan boord te gaan van de SnoCoach, een gigantische bus die dieselrook uitbrakend iedere 15minuten half leeg gevuld vertrekt, en via een uitgegraven pad toeristen halverwege de gletsjer brengt waar ze 10 minuten op het ijs kunnen.
Nee, dan liever de begeleide wandelingen van icewalk.com; zij brengen je in een wandeling van 3uur op de gletjser waar je van dichtbij de ijspracht kan bewonderen. Een aanrader !
Dicht bij Jasper blijkt het te krioelen van de beren, we zien er op een paar uur tijd niet minder dan 6. Vlak bij het dorp blijkt een grizzly langs de kant te zitten; tientallen toeristen komen omterdichtst erbij om mooie kiekjes te kunnen nemen. Wanneer de beer zich echter omdraait, en naar de mensen wandelt, doen alle mensen wat niet mag : gaan lopen. Een ranger moet ingrijpen, en verjaagt de beer met enkele luide geweerschoten.

Jasper is stukken kleiner dan Banff, minder toeristisch en voelt daardoor authentieker aan. Banff moet zalig zijn rond Kerst, Jasper is zalig in de zomer. Het is al laat in de namiddag wanneer we doorrijden naar Lake Maligne. Op weg daarheen merken we een roedel bighorn sheep op de weg. Ze zijn duidelijk toeristen gewoon, en komen schooien voor eten, en laten zich gewillig strelen door iedereen. De magie is verbroken, dit is geen wildlife meer, dit is een kinderboerderij !

Lake Maligne is zonder twijfel het mooiste meer in de regio. Het boat house is echter al gesloten, en daarmee vervliegt ook iedere hoop op een tochtje op het wonderschone meer. Op de terugweg nemen we nog wat kiekjes van Medicine Lake, bijna even prachtig als Maligne.

Dag 17-18 : Mount Robson & Wells Gray NP
Een lange dag rijden brengt ons naar Clearwater. Maar eerst door Mount Robson Provincial Park. Het is mooi kiekjes nemen van de berg bij het visitor center. We zitten echter wat in tijdnood, en besluiten niet de Berg Lake trail te beginnen.
Tijdnood zorgt er ook voor dat we niet binnenrijden in Riversafari.com. Ze brengen je met bootjes recht in bear habitat.
Wat een teleurstelling wanneer we ons hotel Helmcken Falls Lodge bereiken – dit is geen hotelkamer, dit is een tuinhuis met 2 bedden in, compleet met spinnewebben & insecten. Ze vragen schandalig veel geld voor een schamel ontbijt. Pure afzetterij !
's Ochtends zit er een beer in het dichte struikgewas vlak voor onze kamer. Wells Gray zou er vol van moeten zitten, maar dit is het enige exemplaar waarvan we een glimp van opvangen.
Wells Gray is weinig interessant na de natuurpracht van Banff & Jasper. Dawson Falls zijn de moeite, Helmcken Falls is een grotere waterval, maar je staat er veel verder van weg dan Dawsons. Een gravelroad in slechte staat brengt ons aan de oevers van Clearwater Lake, vandaar doen we een boottochtje van enkele uren. Leuke tocht die de pijn van de gemiste kans in Maligne doet vergeten.

Dag 19 : 100 Mile House
We verlaten net op tijd Clearwater Lake, het begint te regenen, en dat blijft het voor de rest van de dag doen. Jammer, want we rijden via Lake Country door naar 100 Mile House – er zijn zoveel meren in de buurt dat we op een gegeven moment ons afvragen of we geen rondjes rijden langs één & hetzelfde meer.

Dag 20-21 : Prince George/Smithers
Opnieuw een verre tocht naar Prince George. We stoppen in Quesnel, een stadje midden in de Caribou Gold Rush trail. Hier werd vroeger goud gevonden, wat de goudzoekers in grote getale naar hier deed trekken. In de buurt bezoeken we het bescheiden Pinnacles Park, wat enkele vergezichten geeft op enkele hoodoos in de vallei.

Het vervolg kan je hier lezen.