You are here

Tomtom navigator op de Nokia N80

Topics: 
Mobile phones

Recentelijk heb ik Tomtom navigator geïnstalleerd op mijn Nokia N80 smartphone. Het was echter wachten op een Bluetooth GPS receiver en een Nokia N80 car holder vooraleer ik deze software deftig kon uittesten. Ik had al Tomtom op een PDA geïnstalleerd, en ik was benieuwd hoe Tomtom op de Nokia zich gedraagt tegenover een rasechte PDA. Hier het verdict :

- Tomtom werkt aardig en redelijk vlot; ik had al eens een route demo afgespeeld, en het viel me op dat als een richting wordt aangegeven, de schermupdate even blokkeert. Volgens wat ik op internet vind, zou dat aan een te traag micro SD kaartje liggen. Maar tijdens het rijden valt dit enorm mee.

- Ik vreesde dat ik het touchscreen van mijn PDA zou missen, maar de N80 versie van Tomtom gebruikt het toestenbord van de gsm, en dit op een verrassend ergonomische wijze. Deze vorm van interactie werkt zeer snel, en uitstekend !

- Wat wel tegenvalt, is de grootte van het scherm. Ik vond de Nokia N80 altijd wat tegenvallen qua schermgrootte, alhoewel de uitstekende resolutie dit terug goedmaakt. Ik vermoed dat Nokia dit deed om het gewicht en de prijs van de smartphone te drukken, maar voor Tomtom is het scherm nipt. Je moet dus de gsm redelijk dicht bij je ogen plaatsen, wat dan ook weer vermoeiender werkt dan de normale afstand waarmee je een gewone GPS gebruikt. Ook een nadeel (van Tomtom dan weer), is dat die bij redelijk lage snelheid al vlug uitzoomt op de kaart, zeker bij 2D kaartweergave. Dat maakt het algemene overzicht op de kaart ook iets moeilijker.

Het algemene verdict : of de Nokia N80 mijn oude GPS gaat vervangen, is waarschijnlijk; nog even verder uittesten. Voor wie occassioneel Tomtom gebruikt, lijkt me de Nokia N80 een uitstekende keuze. Bovendien heb je je GPS altijd bij. Voor wie de GPS dagelijks nodig heeft, vrees ik dat de schermgrootte van de N80 een te belemmerende factor vormt.