You are here

Reisverslag Southwest USA (slot)

Topics: 
USA

Hieronder het laatste deel van het reisverslag naar de Southwest USA. Lees ook het begin van dit reisverslag.

Dag 14 - Monument Valley
Vanaf nu rijden we terug westwaarts; dit is Arizona, met zijn wegennet in barslechte staat een verschrikking voor elke gemotoriseerde tourist. Aankomst in Kayenta, een negorij bestaande uit enkele motels en benzinestations. Het is de uitvalsbasis naar Monument Valley. Hier dient ook een inkomprijs betaald te worden : Monument Valley ligt nl op indiaans grondgebied, en dus wordt dit uitgebaat door de Navajo indianen, wat ze met wisselend succes doen. Wat kan je zeggen over de Navajo ? Je maakt ieg niet vlug contact met ze. Ook als ze je aanspreken, kijken ze je niet rechtstreeks aan. Ze leven in zware armoede, en dat merk je meteen als je in Kayenta binnenrijdt; veilig voel je je niet meteen. Dronken indianen hangen overal rond, en proberen je regelmatig geld af te troggelen.

Monument Valley zelf is prachtig; iedereen kent de beelden wel van de hoge zandsteenkolommen die boven een zonsondergang uittoren. Met een jeep worden we rond gereden langsheen de mooiste formaties. Je kan het park zelf met je wagen doorrijden, maar dan is niet het ganse park toegankelijk.

Onze rondrit duurde tot de middag. Als je nog tijd overhebt, doe je best Bluff aan, een leuk dorpje dat als vertrekpunt dient voor enkele hikes. Wij kozen verkeerdelijk om Kayenta te verkennen, iets wat zeer vlug voorbij was. Dan maar eens uitblazen aan het zwembad van het hotel. Op de terugtocht van Monument Valley worden we nog vergast op 2 kleine dust devils.

Dag 15-16 - Page/Lake Powell
Vlug weg uit Kayenta; de volgende stopplaats is Page, een toeristische trekpleister voor vele Amerikanen. Het is dan ook prachtig gelegen aan het stuwmeer Lake Powell. We arriveren vroeg in Page, en profiteren ervan om een bezoekje aan de stuwdam te maken. Ook de Horseshoe Bend is de moeite : de Colorado maakt een gigantische lus in de zandsteen. Enkel fotografen zonder hoogtevrees kunnen de volledige lus op de gevoelige plaat vastleggen. Het is dan ook grappig te zien hoe de meest stoutmoedige toeristen op hun buik op de rand van de kliffen een foto nemen van de Bend.

De boottocht op Lake Powell is betoverend. De combinatie van het blauwgroene water met de roodbruine rotsen is weergaloos. De boottocht voert ons naar de Rainbow Bridge, één der mooiste steenbogen in de streek. Bij de terugtocht voert de kapitein ons even in de Cascade Canyon, die zo mogelijk nog mooier is.

Dag 17 : Grand Canyon
De Grand Canyon is nog zo'n voorbeeld van een prima georganiseerd park : verscheidene parkeerplaatsen bieden de mogelijkheid om je auto achter te laten, en op één van de verschillende bussen mee te rijden. Onze eerste stopplaats is Desert View. Vanop de wachttoren heb je al een prachtig overzicht op de canyon zelf.
Het toeristisch hart van de Grand Canyon bevindt zich echter iets verder, in the Grand Canyon village. Hier vind je de verschillende startpunten voor wie de canyon wenst af te dalen. Een tocht die men aanraadt om in 2 dagen te doen : één dag voor de afdaling, overnachting in Phantom Point op de bodem van de canyon (de sfeer schijnt op de camping daar beneden onvergetelijk te zijn), en dan in de vroege ochtend de klim terug aan te vangen. Niet voor ons weggelegd helaas wegens tijdgebrek. We beperken ons dan ook om de eerste kilometers af te leggen van de bekendste afdaling, de Bright Angel trail.

Bij het binnenrijden van het park krijg je gratis The Guide in je handen gestopt; een prima krantje met de nieuwtjes en aktiviteiten in de Grand Canyon. Verscheidene wandelingen worden onder begeleiding van rangers georganiseerd. Wij kiezen voor de grappige en zeer onderhoudende Fossil Walk.

In de Bright Angel Lodge merk je de echte heersers van de canyon op : tientallen condors vliegen over de canyon. Zij zijn enkele jaren geleden hier uitgezet en gedijen goed : van de 200 overlevende condors in de gehele wereld vind je er hier 50 van terug.

Dag 18 : Phoenix
Vooraleer we naar Phoenix doorrijden, worden we eerst nog op onze luchtdoop met helikopter vergast : een indrukwekkende belevenis, zeker als je net als Martine vooraan in de helikopter mag plaatsnemen.

De doorrit naar Phoenix voert ons een stukje over de interstate 40, de vroegere route 66. We passeren Flagstaff, een paradijs voor sterrenfreaks : je vindt er onder andere de Lowell Observatory, waar de astronoom Lowell in het begin van vorige eeuw meende kanalen te zien op Mars. Het begin van de Marsgekte in Amerika kon beginnen. Verder naar het oosten vind je de Meteor Crater, een gigantische inslagkrater die duizenden jaren geleden in Arizona insloeg. Helaas moeten we wegens tijdsgebrek beide sites overslaan.

Voor we Phoenix bereiken, nemen we nog een korte omweg via de Oak Creeck en het Slide Rock state park, gelegen in een schitterende omgeving. Hier verderop vind je ook Sedona, vroeger een new-age dorpje voor de hippies uit LA en Frisco, nu verworden tot een toeristische stopplaats met verschillende boetiekjes.

Phoenix blijkt een grote stad te zijn, en is eigenlijk de versmelting van verscheidene kleinere steden. Ons hotel ligt in Scotsdale, waar we een kijkje nemen in het charmante centrum. Helaas is het bakken in Phoenix : de temperatuur ligt er 's avonds nog dicht tegen de 40 graden.

Dag 19 : Joshua Tree National Park
Tussen Phoenix en Los Angeles ligt het minder toeristische Joshua Tree National Park; de gelijknamige boom is vooral bekend vanwege het U2 album. Geen Joshua Trees echter waar wij ons bevinden ! Wij zitten nl in de zuidkant van het uitgestrekte park, en de bekende bomen zijn enkel in het noorden te vinden. We laten het niet aan ons hartje komen : de mooie Cottonwood Spring Trail is weeral een pareltje van een wandeling waar we geen levende ziel opmerken.

We stoppen ook nog even in Palm Springs en Palm Desert; een triest record sneuvelt hier : de temperatuur piekt op 109 graden Fahrenheit, zo'n 43 graden Celsius. Je merkt er in elk geval niks van aan de groene gazonnetjes : hier moet massaal water verspild worden.

Dag 20 : Los Angeles
Onze eindbestemming is Los Angeles. Ons eerste hotel ligt in Hollywood, waar we natuurlijk de Walk of Fame verkennen, waar je de sterren van bekende filmvedettes terugvindt. We rijden verder naar Beverly Hills, waar we de La Brea Tar Pits van verre kunnen ruiken : hier borrelt methaan naar boven in de met teer bedekte vijvers. Iets verderop vind je de Farmers Market, een gezellige marktplaats met eten voor ieders goesting.

In de namiddag eindigen we onze vakantie op het strand van Venice en Santa Monica.

De dag erna vliegen we terug huiswaarts, beladen met mooie herinneringen op de gevoelige plaat : zo'n 1200 foto's nemen we mee, waarvan je hier een miniscule selectie uit terugvindt.

Comments

Mooie reis blijkbaar;

hieronder nog enkele reisverslagen van dezelfde regio :

West-Amerika
West-Amerika 2
Els reisverslag

Grappig dat jullie een helikopter vlucht bij Phoenix gedaan hebben. Waarom hebben jullie niet gekozen voor een Grand Canyon Helikoptervlucht?