You are here

Environment

Image: 

Zonne halo

Environment

Vrijdag avond ll konden waarnemers in Brabant & Antwerpen één van de meest complexe zonne halo's zien van de laatste decennia. Wie 's avonds naar het westen keek, kon daar rond de zon 2 concentrische cirkels zien, met daartussenin een vreemde parabolische boog. Ook 2 bijzonnen links & rechts van de zon waren zichtbaar.

Halo's rond de zon zijn niet echt zeldzaam : ze worden gevormd door reflecties van zonlicht in kleine ijskristallen in de bovenste luchtlagen. Meestal zijn de bijzonnen zichtbaar. De complexiteit van het fenomeen van vrijdagavond was echter nooitgezien. De grote buitenste boog was de zeldzame 46° halo, al was het maar omdat de bijzonnen er netjes binnenin stonden (en natuurlijk omwille van hun afmetingen - de 22°-halo was trouwens ook wel te zien, maar véél minder opvallend.

Voor meer diepgaande info: zie Atopics.co.uk. Zo'n beetje dé referentie als het gaat over atmosferische fenomenen.

Nog zo'n verschil:
- regenbogen zijn zichtbaar TEGENOVER de Zon (rond het 'tegenpunt' van de Zon).
- halo-fenomenen zijn zichtbaar ROND de Zon (hoewel de meest complexe wel héél ver van de Zon kunnen staan, zelfs tegenover), doordat er in die ijskristallen niet enkel breking (zoals in waterdruppels) maar ook nog een extra reflectie ontstaat.

Volcanic sunsets

Environment

The Russian volcano that erupted directly beneath the International Space Station on June 12th is now causing beautiful lavender sunsets across parts of the northern USA and Europe. A plume of ash and sulfur dioxide from the Sarychev Peak eruption is circulating through the stratosphere, and when parts of the plume pass over an area at sunset, the sky can be seen filled with delicate white ripples, sometimes-colorful streamers, and a telltale hue of purple.

Blarentocht

Environment

Kan devolgende keer me iemand tegenhouden wanneer ik me met mijn zatte kloten in een weddenschap stort die ik absoluut niet kan winnen ? Het resultaat : een voettocht van Leuven naar Scherpenheuvel - zo'n 25 km - die ik in zo'n 4 uurtjes hoopte door te jagen, en zonder enige voorbereiding. Het werden er 4,5 uren, iets langer wegens :

  • De Roeselberg die ik na 1,5h moest opklimmen, en toch ietske steiler was dan verwacht (met de auto ziet die er platter uit, ja)
  • enkele fikse blaren die na 2h de wandeling pijnlijk maakten
  • het voorspelde -volgens de KMI- zonnige weer, waarbij ik het laatste uur in de gietende regen doorploeterde (zonder K-wayke natuurlijk, ah ja, het ging zonnig weer worden)
  • de man met de hamer die na 3h mijn pad kruiste, toevallig net toen het volle bak begon te regenen

Respect voor

  • StuBru, die de tocht heel wat aangenamer maakte
  • mezelf natuurlijk ;)
  • de mannen die de dodentocht uitzingen (80 of 100km ?), toch niet direct aan mij besteed

Ike aftermath

Environment

Measuring the damage after the hurricane Ike passage is a shocking photo essay of one of the largests (in size) hurricanes ever.

Onweer

Environment

Wat een weertje. De laatste drie zomers kenmerken zich door uiterst zwoel, en onstabiel weer. Begin verleden week werden we vergast op een schouwspel van jewelste : een kanjer onweer in de verte, met bliksems om de paar seconden - gelukkig zaten we er niet onder.

Eén van de bliksems kon ik op m'n Everio camcorder vastleggen, en naar foto's converteren : deze acht foto's tonen een uiterst helder exemplaar, en bestrijken zo'n totale tijdspanne van 0.25 seconden. De interlace van de camcorder is "mooi" te zien, al is er veel verdwenen met de conversie naar JPEG. Ik heb geen correctie toegepast, anders verdween er teveel bliksem detail.

Pages

Subscribe to RSS - Environment