You are here

Birds

Image: 

Kievit

Birds

Deze kievit komt regelmatig in onze tuin op bezoek. Van ver lijkt hij op een zwart-witte duif met een uitgesproken kuifje. Bij het inzoomen echter blijkt dit vogeltje een mooi metalig grijs-groen vederkleed te hebben. Je treft hem aan in vochtige weilanden met kort gras, waar hij ook graag in nestelt. De kievit komt in het najaar in grote groepen samen om naar het warme zuiden te trekken, tijdens dewelke hij zwaar bedreigt wordt, gezien hij graag geschoten wordt, voornamelijk in Denemarken en Ierland. De naam is vernoemd naar zijn 'kievit'-achtige roep.

Buizerd

Birds

Deze grote buizerd hing al een tijdje boven ons huis te cirkelen. Prachtige foto van de buizerd in de vlucht, herkenbaar aan zijn bruine vogelkleed, en zijn korte ronde staart. De buizerd is één van de meest voorkomende roofvogels in de Benelux. Het liefst zitten ze in een gevarieerde omgeving, meestal aan bosranden. Ze broeden en overnachten in bosrijke gebieden en jagen in open gebieden, zoals weilanden en akkers. Als je over de snelweg rijdt, zie je vaak buizerds zitten op een paaltje of een hek. Dit zijn goede uitkijkposten voor ze om voorbijwandelende muizen, kikkers of konijntjes te kunnen zien. Maar het is ook mogelijk dat ze wachten op een door een auto aangereden hapje. De buizerd is beschermd in België, waar er nog zo'n 700 broedparen bestaan.

Witte kwikstaart

Birds

De laatste weken huppelt een markant vogeltje rond in onze tuin. Het duurde effe voor ik 'em op de gevoelige plaat kon vastleggen, maar vandaag is het me toch gelukt. Wat eerst een staartmees (te klein) of een bonte vliegenvanger (tekening op de kop klopt niet) leek te zijn, is eigenlijk een witte kwikstaart. Dit kleine grijze vogeltje valt op door de wit-zwarte tekening op zijn kop, en houdt van open vlaktes zoals weilanden, akkers en open gazons. Zijn nest vind je meestal op een donkere goed beschutte plek, zoals knotwilgen, onder steenhopen, en zoals in onze tuin, hoogstwaarschijnlijk in de houtstapel achter het tuinhuis.
De vogel vindt men in de zomer terug in centraal en Noord Europa, terwijl hij overwintert in Noord Afrika. Is overal een beschermde vogel, behalve in Frankrijk in de Landes, waar hij nog steeds opgejaagd wordt.

Ringmus

Birds

De ringmus, hier gezeten op een pas ontluikende haagbeuk, is een vogel van het platteland. Je vindt hem dus vooral in landelijke streken, boomgaarden, en gebieden met hagen en bosjes. Het grote verschil met de huismus, is dat het mannetje van de huismus herkenbaar is aan zijn grijsblauwe petje. Ringmussen daarentegen hebben een zwarte stip op de wangen.
Deze vogel is niet beschermd in België, omdat hij als schadelijk wordt aanzien voor onze gewassen (hij is verlekkerd op granen).

Groene specht

Birds

Deze groene specht komt al een tijdje in onze tuin op bezoek. Opvallend zijn zijn felgroene rug, rode kopstreep, grijsgroene buik en kort staartje. Duidelijk te zien dat dit een vrouwtje is aan de zwarte baardstreep onder de ogen (mannetjes hebben een rode streep). Deze vogel houdt van weilanden en boomgaarden; je vindt hem vaak in tuinen waar hij in het korte gras op zoek is naar zijn lievelingseten, mieren en larven. Deze beschermde vogel is erg gevoelig voor strenge winters, vandaar dat hij zich in deze warme winter uitstekend thuis voelt.

Subscribe to RSS - Birds