Zonne halo

Vrijdag avond ll konden waarnemers in Brabant & Antwerpen één van de meest complexe zonne halo's zien van de laatste decennia. Wie 's avonds naar het westen keek, kon daar rond de zon 2 concentrische cirkels zien, met daartussenin een vreemde parabolische boog. Ook 2 bijzonnen links & rechts van de zon waren zichtbaar.

Halo's rond de zon zijn niet echt zeldzaam : ze worden gevormd door reflecties van zonlicht in kleine ijskristallen in de bovenste luchtlagen. Meestal zijn de bijzonnen zichtbaar. De complexiteit van het fenomeen van vrijdagavond was echter nooitgezien. De grote buitenste boog was de zeldzame 46° halo, al was het maar omdat de bijzonnen er netjes binnenin stonden (en natuurlijk omwille van hun afmetingen - de 22°-halo was trouwens ook wel te zien, maar véél minder opvallend.

Voor meer diepgaande info: zie Atopics.co.uk. Zo'n beetje dé referentie als het gaat over atmosferische fenomenen.

Nog zo'n verschil:
- regenbogen zijn zichtbaar TEGENOVER de Zon (rond het 'tegenpunt' van de Zon).
- halo-fenomenen zijn zichtbaar ROND de Zon (hoewel de meest complexe wel héél ver van de Zon kunnen staan, zelfs tegenover), doordat er in die ijskristallen niet enkel breking (zoals in waterdruppels) maar ook nog een extra reflectie ontstaat.